Openbaar vervoer

De OV-chipkaart

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. De OV-chipkaart gebruikt u in de tram, bus, metro en binnen de regio ook in de trein. Bij voldoende saldo op de chipkaart checkt u ermee in en ook weer uit.

Er zijn persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten en wegwerp chipkaarten. De persoonlijke OV-chipkaart is online verkrijgbaar (https://www.ov-chipkaart.nl) en bij de kantoren van de vervoersmaatschappijen. De anonieme OV-chipkaart is verkrijgbaar aan het loket en bij de kaartenautomaten op de stations.

Saldo aanvullen

De persoonlijke en de anonieme kaart kunt u op stations en bij de meeste supermarkten, kiosken en tabakswinkels met uw betaalpas via uw bankrekening van nieuw saldo voorzien.

Losse kaartjes

Wegwerpkaarten kunt u bij het loket en de automaat op het station kopen, maar ook in de bus en tram (gebruik uw betaalpas, contant geld wordt hier niet geaccepteerd). Deze kaart kan niet worden bijgeladen en is, na inchecken, geldig voor een bepaalde reisduur.

In- en uitchecken

Met de OV-chipkaart checkt u in en checkt u uit. Zo betaalt u precies de prijs van de rit. Vergeet daarom nooit om bij het verlaten van een rijtuig of station uit de checken; anders blijft de ritprijs doorlopen tot het saldo op uw chipkaart op is.

Top